Käytiin eilen illalla mutka Kiilopäällä terppatarkkien tiimoilla ja hyvä reissu olikin. Jännitti kyllä ihan sikana kuten aina silmätarkkiin mennessä! Sarkasen Pekka on kyllä sen verran rento tyyppi, että ei siinä sitte enää jännittäny ku hän täytti papereita, todettiin  miten näppärää ois jos sais laittaa ne koneellisesti, tarttis pistää vain koiran rekisteritunnun koneelle ja kaikki tiedot pärähtäis ruudulle!

Ekana Mesi (Pohjantytti) oli tutkittavana. Sitä jännitti kovasti kun piti kovin rimpuilla, mutta selvittiin kuiten. Silmät oli puhtaat ja polvet moitteettomat. Silmistä Sarkanen totesi, että silmäviat liittyvät jotensakin silmien kokoon eli isosilmäiselle ei välttämättä niin pääsisi vikoja tulemaan, tiä nyt sitten pitääkö paikkaansa.

Sitte Piki (Sagaberran Eahketnasti), saman "tuomion" sai kuin Mesi eli puhtaat silmät ja terveet polvet. Erittäin hieno juttu kun Pikin takana niitä silmävikoja nykyään löytyy ihan lähellä.

Tihku (Kellokas Mustahurma) oli vuorossa seuraavana. Ihana Tihku, jännitti sitäkin kun jalka tärisi sen istuessa mun vieressä, mutta muuten oli ihan tyyni ja antoi tutkia itsensä ilman ainoatakaan rimpuilua! Silmät oli muuten ok, molemmista silmistä löytyi PPM-viirut eli sellaisia verisuonen jämiä, jotka eivät ole silmän kehittyessä hävinneet niinkuin normaalisti, mutta eivät haittaa näkökykyä eivätkä jalostuskäyttöäkään. Polvet oli terveet.

Huurre (T. Hankien Hurmuri) oli sitten vuorossa. Olipa aika homma nostaa tollanen röhnäke pöydälle tutkimusta varten, painaa ihan kiitettävästi! Silmiä Pekka katseli pitkän aikaa kommentoiden aina välillä että onpas erikoista, löytyi nimittäin joku näköhermon tulehduspesäke ja ilmeisesti pikkasen arpeutumaa ja sellaiseen Pekka ei ollut ennen törmännyt. Mistä lienee tullut, ei Huurrella ole mitenkään isommalti ollut silmät koskaan tulehtuneet ja Pekan mielestä sen olisi pitänyt näkyä jo edellisessäkin tutkimuksessa, jolloin Huurre sai puhtaat paperit. No, näköön eikä jalostukseen tuo ei vaikuta eli sinänsä ihan jees juttu. Polvet terveet.

Vikana Ruska (Tsabba). Mummeli kävi nyt vikan kerran tarkissa ja pikkasen näkyi jo vanhuuden tuomaa kovettumaa, myöhemmin voisi olla jo vaikea erottaa mikä on vanhuuden tuomaa ja mikä perinnöllistä vikaa. Muutoin näkimet oli puhtaat, hienoa! Polvista Ruska sai vielä erityisen maininnan kun olivat todella tiiviit, yleensä ne pikkasen lonksuu suuntaan tai toiseen. Tutkimuksen yhteydessä löytyi toisesta takajalasta pieni rasvakasvain, ilmeisesti ihan hyvänlaatuinen ja puolen vuoden välein kuulemma kannattaa käyttää kontrollissa.